2002 / seaside apartment

Apartments on the coast side of Belgium are typically not made to live in, but rather to stay short-term periodically. Interior spaces remain secondary to private exteriors such as terraces, and only fundamental spaces remain indoor. Usually, these apartments are shared amongst multiple family members, or further rented out, and thus flexibility of space bears crucial. Nonetheless, most apartments stick to a scaled down version of conventional room division, creating an overall claustrophobic interior.

To transform the existing one bedroom 35m2 interior into a flexible living space with multiple sleeping quarters, an alternative take on a mode of living was inevitable. Instead of placing partition walls parallel to the windows, a light furniture wall is placed along the depth of the apartment, creating two very deep and narrow zones. On one side, the spaces are subdivided into smaller parcels, acting as bathroom, storage, technical shafts, etc. On the other side, an open space with a floating kitchen table gives transversal view. Both the wall and the predefined shape of the apartment create niches on each corner of the apartment, creating enough privacy for 2 sleeping quarters. Finally, a beam lightly placed perpendicular to the furniture wall provides the possibility to close the master-bedroom when necessary.

 

Location
Knokke, Belgium
Surface
60,8m² (37,8m² interior)
Engineers
-