1802 / rooftop extension

The project for the extension of a top-floor apartment in Brussels proposes to simply insert a new flat roof structure into the existing pitched roof skeleton. Although introduced in an almost abrupt manner, a coexistence of the existing and the new is achieved through the slightly smaller footprint of the later. While the new curtain wall structure creates a clearly defined living space through its repetitive rhythm of steel columns and functional boxes, the residue spaces are used as a winter garden and a terrace, using the existing structure as a tool to provide the optical illusion of a bigger space. Above the living space, the height of the existing pitched roof allows space for new mezzanine space which can be used as an office.
 

Location
Brussels, Belgium
Surface
75m²
Engineers
-