1801 / piscine

Piscine, located in the garden of a villa in the French countryside, is a recreational lane swimming pool.

A rectangular concrete box inserted in the sloping landscape houses the main function, the basin. On this, a set of added elements, a pole and a perforated screen, are attached. Despite their simple looks, the elements each hold a double-function. A vertical pole provides light for early morning/ late evening swims while its shadow acts as a line to indicate the end of the lane to the swimmers. The perforated curved screen overhanging on the side of the pool acts as a buffer against the view from the public path next to the private property, while in other times filter light to create an cool outdoor reading space underneath.

Finally, the composition as a whole mediates with the sloping landscape, integrating into its surroundings almost as a piece of furniture, avoiding the heavy presence of a rigid box.
 

Location
Vaugines, France
Surface
64m²
Engineers
-